nederlandse vereniging voor jeugdforensische gedragsdeskundigen

 

European Association for Forensic Child & Adolescent Psychiatry, Psychology &
other involved professions - The Netherlands

 

Eerdere studiedagen

 

2024


Inspirerende Inzichten voor de forensische jeugdzorg: een update van de meest recente (wetenschappelijke) ontwikkelingen

Inspirerende Inzichten voor de forensische jeugdzorg: een update van de meest recente (wetenschappelijke) ontwikkelingen. 

Maandag 26 februari 2024

Laat je inspireren door de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen op het gebied van de jeugdcriminaliteit, de forensische kinder- en jeugdpsychiatrie en jeugdzorg. Neem deze direct mee naar de praktijk!

We brengen gedragsdeskundigen, psychiaters, criminologen en andere experts samen op de Hogeschool te Utrecht (vergadercentrum Domburg). We trappen de dag af met krachtige keynote sprekers: Prof. Dr. van der Laan die feiten en mythen rondom jeugdcriminaliteit ontrafelt en Dr. Thimo van de Pol die feiten over jeugdcriminaliteit wereldwijd presenteert. Daarna gaan we verder met: ‘Na de kritiek op het Top600 onderzoek: hoe nu verder met de aanpak van jeugdcriminaliteit.’ Landelijk Jeugdofficier van Justitie Openbaar Ministerie mw. Rianne de Back, journalist Paul Vugts, en Thimo van der Pol presenteren hun visie. Daarna gaan we hierover met elkaar in discussie.

Na de lunch volgen 6 workshops, verdeeld over 2 rondes. Onderwerpen waaruit gekozen kan worden zijn gewetensontwikkeling (Julia Tiemersma), wat is van belang bij behandelmotivatie en kan  transforensisch werken daarbij van belang zijn (Margriet Lenkens en Kees Mos), overcompensatie bij forensische jongeren (Erik Jongman), de grippapp om agressie te behandelen (Maaike Vriend en Joan van Hoorn) als ook, de ontwikkelingen rondom meisjes en criminaliteit (Louise Smallenburg en Helena Oldenhof) en risicofactoren bij jongeren om in de georganiseerde criminaliteit te komen (Ida Adamse en Henk Goldsteen). We sluiten af met een netwerkborrel. 

Trauma en Herstel in Forensische Jeugdzorg

Trauma en Herstel in Forensische Jeugdzorg. 

maandag 2 december 2024

Trauma komt vaak voor bij jongeren in de jeugdzorg en in de JJI's. Maar hun eigen reactie is vaak: 'nee hoor, ik heb geen trauma'. Wat kun je dan toch doen als professional? Wat weten we eigenlijk over de invloed van traumatische en stresserende levensgebeurtenissen van jongeren in dit werkveld? En wat kunnen we leren van de verschillende theorieën en modellen over trauma, bijvoorbeeld het neurosequentiële model? 

Tijdens deze studieochtend reiken we je kennis met  inzichten en praktische kennis aan over trauma en behandeling daarvan bij jongeren in forensische settings. We nemen je mee in hoe vaak trauma voorkomt bij onze doelgroep en wat de aanwezigheid van trauma betekent voor ons dagelijkse werk en of behandeling in een gesloten setting mogelijk is. Aan het eind van de studieochtend ben je op de hoogte van de actuele kennis rondom trauma, heb je praktische handvatten om effectief om te kunnen gaan met de gevolgen van trauma om je op deze manier te ondersteunen in het ontwikkelen van herstelgerichte benaderingen. 

Programma

09:00 - 09:15 | Welkom door Annemiek Harder Voorzitter van Efcap-NL

09:15 - 09:55 | Ingrid Rijkers (GZ-Psycholoog in opleiding tot Klinisch Psycholoog bij GGZE) en Ilja Bongers (Senior onderzoeker bij GGZE) presenteren onderzoeksgegevens van jongeren die opgenomen zijn in een forensische jeugdkliniek. Wat kunnen we leren van de samenhang tussen Adverse Life events bij deze jongeren en hun psychopathologie in deze setting.

09:55 - 10:35 | Nele Gielen (Traumatoloog en Sexuoloog bij Mondriaan Zorggroep, PsyQ en is mede-oprichtster van Traumazorg)

1035-10:50 Pauze

1050- 11:25 | Aad Stierum (psychiater) en Carmen Cepero (Gz-Psycholoog ) werken beiden als behandelaar JJI de Hartelborgt. Zij nemen ons mee in de manier waarop zij de behandeling van trauma vormgeven in de gesloten setting. Welke interventies zijn mogelijk? Welke aanpassingen zijn noodzakelijk en hoe wordt samengewerkt tussen de professionals om voor de jongeren tot een effectieve behandeling te komen tijdens hun verblijf in de JJJI.

11:25 - 12:05 | Roland Verdouw (psychiater bij KieN en Youz) werkt momenteel mee aan het implementeren van het Neurosequentieel Model in Nederland. Dit model biedt behandelaren en andere betrokkenen handvaten voor het het opzetten van behandeling en de juiste begeleiding. De gevolgen van trauma op het brein worden besproken en de betekenis van de therapeutische relatie als onderdeel van de behandeling.

12:05 - 12:15| Afsluiting

2023


Mentaal vitaal in je werk

Mentaal vitaal in je werk

Online studiedag Efcal NL 12 oktober 2023

 

‘Code zwart voor de jeugdzorg’. ‘De kwaliteit van de jeugdzorg holt achteruit, de problemen worden groter en het zijn er steeds meer’. ‘Kinderen en kwetsbare gezinnen krijgen niet de hulp die ze nodig hebben’. ‘Teveel kinderen maken gebruik van de jeugdzorg’. Zomaar een greep uit recente nieuwsberichten over de jeugdzorg. Arbeidsmarktkrapte, reorganisaties en bezuinigingen, personeelsverloop, een hoge werkdruk, en het werken met complexe problematiek doen een groot beroep op de jeugdzorg professional. Een baan met veel uitdagingen! Toch werken professionals dagelijks met hart en ziel om kinderen veilig(er) te laten opgroeien.

 

Hoe zorg je - in een werkveld met zoveel krachten en problemen - goed voor jezelf? Hoe houd je plezier in je werk en blijf je veerkrachtig in de omgang met ingrijpende gebeurtenissen? Hoe maak je gebruik van hulpbronnen en heb je voldoende bronnen om uit te putten? Hoe ga je professioneel om met dreiging of agressie en blijf je kwalitatief en effectief onderbouwd werk leveren. Hoe raak je niet opgebrand?

Kortom;  Hoe blijf je mentaal vitaal?

Programma 

09.00 uur | Welkom van dagvoorzitter

09:15 uur | Prof. Dr. Leonieke Boendermaker 'Vakmanschap'

09.55 uur | Drs. Shireen Kaijadoe en Sjoerd Wiersma 'De impact van suïcide'

Pauze 

10:45 uur | Karin Schwartz 'Traumasensitief op de werkvloer'

11:25 uur | Tinka Verhulst 'In interactie: Begeleiden en coachen'

12:00 | Afsluiting

 Criminal Minds: ligt in het brein een oplossing voor crimineel gedrag?

 Criminal Minds: ligt in het brein een oplossing voor crimineel gedrag? De (on)mogelijkheden van neurobiologie in de forensische jeugdzorg

Zomerlezing en netwerkborrel 29 juni 2023

Tijdens deze middag maak je kennis met de nieuwste ontwikkelingen en inzichten op het gebied van neurobiologie en de toepassing daarvan in de forensische (jeugd)zorg. Klinische implicaties van neuromodulatie als een niet-invasieve behandeling zijn veelbelovend. Onderzoek laat zien dat neuromodulatie kan helpen bij het verminderen van agressie en impulsiviteit, waardoor de kans op gewelddadige incidenten en crimineel gedrag kan afnemen. De integratie van neurobiologische en standaard psychosociale screening kan bijdragen aan een meer holistische behandeling van jongeren met risicovol gedrag en gedragsproblemen en is daarmee veelbelovend. Maar er zijn ook ethische dilemma's die aandacht verdienen en besproken worden.

Tijdens de zomerlezing is aandacht voor de (on)mogelijkheden van neurobiologische interventies en daarnaast wordt (vanuit de translationele forensische kinder- en jeugdpsychiatrie) een brug geslagen tussen de wetenschappelijke kennis en de praktijk van de forensische jeugdzorg. De bijeenkomst zal zorgen voor het verbreden en delen van kennis en praktische handvatten bieden in wat wel werkt wel en wat niet werkt.

 

Programma

 15:00-15:30       Inloop en opening door dagvoorzitter

15:30-16:15       Dr. Josanne van Dongen - Als neuromodulatie agressie kan tegengaan, moeten we dat dan willen?

16:15-17:00       Prof. Dr. Lucres Nauta – Jansen -  Vertalen van neurobiologische kennis naar de forensische praktijk

17:00                  Netwerkborrel

2022


17 november 2022

Seksuele uitbuiting is de meest voorkomende vorm van mensenhandel in Nederland. De aanpak van seksuele uitbuiting van minderjarigen (ook wel loverboyproblematiek genoemd) heeft grote maatschappelijke en politieke belangstelling. Er is veel aandacht voor in de media, maar ook binnen instellingen voor forensische en (residentiële) jeugdzorg zijn diverse ontwikkelingen te zien met betrekking tot de signalering en passende hulpverlening voor slachtoffers van mensenhandel. Alhoewel het aantal gemelde slachtoffers dalende is, lijkt
een steeds groter deel onopgemerkt te blijven. Wat zijn de huidige ontwikkelingen op het gebied van seksuele uitbuiting, wat is de rol van digitalisering hierin, en wat kunnen zorgaanbieders of zorgprofessionals doen om hierin te helpen en tijdig te signaleren? Maar ook, tegen welke dilemma`s kun je dan oplopen? Wat kunnen we leren van ervaringsdeskundigen hierin? Hoewel de aandacht meestal uitgaat naar meisjes die seksueel worden uitgebuit, richten we ons tijdens deze studiedag ook op jongens die slachtoffer van seksuele uitbuiting worden.
 
Tijdens de studiedag zal er aandacht zijn voor landelijke trends, de rol van digitalisering, het signaleren en omgaan met slachtoffers van seksuele uitbuiting, en het verbeteren van de aangiftebereidheid?
De studiedag zal zorgen voor het verbreden van kennis, het delen van ervaringskennis en praktische handvatten bieden in wat wel werkt wel en wat niet werkt.

23 juni 2022

Op 23 juni 2022 vindt de zomerlezing met aansluitend een borrel plaats. De lezing, verzorgd door dr Inge Wissink van Universiteit Utrecht en Yoanne Spoormans van de Nationale politie, gaat over gedigitaliseerde jeugddelinquentie en cybercrime. Na afloop van de lezing bent u van harte welkom voor een drankje en ontmoeting.

31 maart 2022

Hoewel de jeugdcriminaliteit de afgelopen jaren afneemt, neemt zware criminaliteit onder jongeren juist toe. Een kleine groep jongeren lijkt, soms al op jonge leeftijd, betrokken te zijn bij ernstige geweldsdelicten, soms zelfs bij georganiseerde misdaad. Wat maakt dat jongeren steeds vaker wapens gebruiken? Hoe komt het dat jongeren toetreden tot georganiseerde misdaad of gebruikt worden als loopjongen door zware criminelen? Wat is drill rap en wat voor rol speelt de drillcultuur bij geweld onder jongeren? Wat is nodig om dezen jongeren op het juiste pad te houden? Op 31 maart zoomen we tijdens de volgende EFCAP studieochtend in op deze vragen en wat we al weten over jeugd en zware criminaliteit.